תהליך הלידה מונע ומקודם על ידי הורמונים וכך גם ההנקה. ישנם שני הורמונים ששותפים למעגל ההנקה:
תהליך ההנקה בעייני משול לריקוד טנגו, יש בו שני שותפים, האחד קשור בשני ואף אחד לא יכול להתקיים לבד ללא תלות בשני.
מחזוריות ההנקה מתרחשת על עיקרון ביקוש מצד תינוקך והיצע שלך.
קולסטרום:
הקולסטרום אלו טיפות החלב הראשוניות שהן מוכנות בגופך כבר משבוע 20 להיריון. הרכב הקולסטרום משתנה ומותאם באופן מדויק בכל שלב בהיריון, לרוב צבעו צהבהב ומרקמו סמיך כמעין דבש. כמות קטנה ממנו מפעילה את מערכת העיכול של תינוקך ועוזרת לשחרר מקוניום (הצואה הראשונה). סביב היום השלישי ללידה מתחיל להגיע החלב הבשל שמתערבב עם הקולסטרום שנמצא עוד כשבוע ימים.
ישנם מדדים וסימנים שונים שיכולים להעניק לך תשובות: קולות בליעה של תינוקך, תחושת צמא בזמן ההנקה, עייפות אחרי הנקה, תינוק רגוע וישן, מספר החלפות של חיתולים ביממה, מעקב אחר עלייה במשקל של תינוקך.
מומלץ ביותר שהנקה ראשונה תהיה כבר בחדר הלידה כשתינוקך מונח עלייך עור לעור מגשש בחוש הריח שלו אחר פטמתך. כמות ההנקות משתנה על ציר הזמן ותלויה גם במשקל הלידה של תינוקך.
ביום הראשון תינוקות אשר משקלם פחות מ 3 ק"ג או נולדו מתחת ל 38 שבועות היריון מומלץ להעיר להנקה לפחות כל 2.5-3 שעות ולפחות 6 הנקות ביממה.
ביום זה מספר ההנקות יגדל ל- 8 הנקות, זהו יום בו גופך מכין את עצמו לכמויות החלב הבשל, אנא עקבי אחרי יציאות של שתן וצואה של תינוקך הרך.
ביום השלישי ללידת תינוקך תחושי התמלאות של שדייך עד לכדי גודש. מומלץ להכין מבעוד מועד משאבת חלב שתוכלי להיעזר בה בעת הצורך. ביום זה מספר ההנקות יגדל עד ל- 12 הנקות ו 6 טיטולים ספוגים היטב. כמות היציאות תהיה כ- 2-3 פעמים ובימים הקרובים צבעם ישתנה משחור לחום כהה, לירוק ולצהוב חרדל.