טיפול בתינוק בבית החולים

מזל טוב הורים נפלאים, משפחה חדשה 

כעת תינוקך יעבור טיפול בחדר הלידה ובמחלקת יילודים, מה צפוי לכם:

בחדר הלידה


  • חיתוך חבל הטבור

מומלץ להמתין מס' דקות עד שחבל הטבור יהפוך צבעו ללבן ומשמעות הדבר שהדם שהיה בתוכו בעת החיתוך, סיים לעבור לתינוק. במידה ונעשה "שימור דם טבורי" לא ניתן להמתין זמן זה.

 

 התינוק ינוגב בעדינות משאריות דם וורניקס (המעטה השומני  בצבע לבן שמכסה את עורו), ויעבור שקילה.


  • הערכה ראשונית

הערכה ראשונית של תינוקך ניתנת על ידי מתן ציון אפגר לפי מדדים של דופק, נשימה, טונוס שרירים, צבע ותגובה לגירוי. כל אחד מהמדדים מקבל ציון 0-2 וסך כל הנקודות מסתכם לציון האפגר. ההערכה נעשית בדקה הראשונה ובדקה החמישית אחרי הלידה. הציון לתינוק בריא בדרך כלל עומד על 9 בדקה ראשונה ו-10 בדקה חמישית.


  • משחת עיניים

משחת עיניים נמרחת על עיניו של התינוק, כדי למנוע דלקת העלולה להיגרם מחיידקיים להם נחשף בזמן המעבר בתעלת הלידה.


  • בדיקת דם ל- G6PD

נלקחת בדיקת דם לאבחון G6PD, זהו אנזים שמגן על תאי הדם האדומים. מחסור באנזים זה מתרחש כתוצאה ממוטציה בגן על כרומוזום X.


  • עידוד קשר בין האם והיילוד

הנחת תינוקך עלייך עור לעור היא הפעולה הטבעית והטובה ביותר, כך שתוכלי ליהנות מרגעים ראשונים של הכרות ואינטימיות. את כל הטיפולים לתינוק בחדר הלידה המיילדת יכולה לעשות כשהתינוק מונח עלייך.


  • הנקה

כדאי מאוד להניק את תינוקך כבר בחדר הלידה, ההנקה זו התחלה נפלאה ליצירת הקשר בינך לתינוקך וגם התינוק יונק את הקולסטרום הראשון ומתחיל לבנות את החיסון הראשוני נגד החיידקים להם הוא נחשף. במידה ואת נתקלת בקשיים בהנקה, בכל בית חולים יש יועצות הנקה שתוכלי להתייעץ, להיעזר בהן ולקבל את תמיכתן.


אחרי ששהיתם בחדר הלידה ובהתאוששות הגיע הזמן לעבור למחלקת יילודים.

במחלקת יילודים (תינוקייה)


  • וויטמין K

ויטמין K ניתן בזריקה ומטרתו למנוע סיכון לדמם של התינוק אחרי הלידה.יש לכם אפשרות לבקש ויטמין K דרך הפה ולא בזריקה. במקרה זה תצטרכו לקנות את החומר בעצמכם ולהביאו איתכם ללידה. צריך לבקש מרופא שירשום לכם מרשם ולקנות את הוויטמין בבית מרקחת, יהיה צורך לחזור על מתן הוויטמין בגיל שבוע ובגיל חודש. היתרונות: חוסך דקירה לתינוק. כשנותנים את הוויטמין דרך הפה, לא ברור כמה מהחומר נקלט דרך המעי של התינוק , ויש צורך לחזור על מתן הזריקה בשתי מנות נוספות. לא כל ההורים זוכרים לעשות זאת, ואי מתן הוויטמין עלול לסכן את התינוק. לאור הסיכון באי מתן הוויטמין והעובדה שדי במנה אחת בזריקה אני ממליצה לתת את ויטמין בזריקה ולא דרך הפה.

 

 החיסון ניתן בזריקה והוא ראשון בסדרת חיסונים המיועדים לחסן את התינוק נגד דלקת כבד נגיפית מסוג B.ההורים רשאים לסרב למתן החיסון ולתת אותו מאוחר יותר בשחרור או בטיפת חלב.


  • רחצה

לאחר שתינוקך נח והתחמם, הוא יעבור רחצה על ידי אחות. תוכלי לבקש לרחוץ אותו בעצמך בשלב מאוחר יותר ולדחות את הרחצה הראשונית. לאחר הרחצה תינוקך יולבש בבגדי בית החולים.

 

  • בדיקת ראייה

תינוקך יעבור בדיקת ראייה כללית, שבעיקרה שמה דגש על איכות הראייה ומיקוד המבט.


  • בדיקת סקר לשמיעה

בדיקת הסקר אינה פולשנית ואינה תלויה בתגובת היילוד. מדובר בבדיקה קצרה שכרוכה בהנחת צינורית דקה באפרכסת האוזן של היילוד. בקצה צינורית זו מיקרופון ורמקול זעירים. דרך הרמקול מושמעים צלילים שונים שמוחזרים כהד אל המיקרופון ונקלטים על ידו. במקרה של ליקוי שמיעה תרשם ירידה במידת קליטת ההד על ידי המיקרופון. הבדיקה מאפשרת גילוי מוקדם של ליקויי שמיעה ובהתאם לממצאיה יופנו ההורים והתינוק להמשך ברור וקבלת טיפול מתאים.

 

  • בדיקת רפלקסים

בשבועות הראשונים לחיי התינוק מתאפיינת פעילותו בתגובות רפלקסיביות. חלק מהרפלקסים נעלמים לאחר כמה שבועות, וחלקם מלווים אותו מספר חודשים.



  • בדיקת צהבת   

יילודים רבים מתפתחת בימים הראשונים תופעה המאופיינת בגוון עור צהבהב ומכונה "צהבת פיזיולוגית". הצהבת נגרמת בשל היצע גדול מדי של בילירובין (חומר הנוצר כתוצאה מהתפרקות תאי דם אדומים) שהכבד צריך להתמודד עמו, ובשל חוסר בשלות אנזימטית של הכבד. צהבת מסוג אחר נובעת בשל סוגי דם שונים אצל האם והיילוד, דבר שגורם להרס כדוריות דם המוביל לעלייה בבילירובין. האבחון נעשה על ידי בדיקת דם, והטיפול כולל מעקב אחרי רמות הבילירובין. מעל רמה מסוימת מטפלים באור (פוטותרפיה), שמוריד את רמת הבילירובין. גם מתן נוזלים מסייע להתמודדות עם הצהבת, ובדרך כלל היא נעלמת לאחר מספר ימים. רמה גבוהה של בילירובין יכולה לגרום נזק נוירולוגי, ולכן במקרים קשים מאוד יש צורך בהחלפת הדם.


  • בדיקת PKU     

לפני השחרור לוקחים מעקב התינוק דגימת דם שנשלחת למרכז ארצי בו בודקים חוסר באנזים פניל-אלנין , החוסר גורם למחלה הנקראת פנילקטנאוריה, העלולה לגרום לפגיעה קשה בתינוק. אם מאתרים את חוסר האנזים בשלב מוקדם, אפשר למנוע את הפגיעה.


  • בדיקת בלוטת התריס   

בדיקה נוספת שנעשית מאותה דגימה היא איתור הפרעות בפעולת בלוטת התריס.

 

אנא יידעו את האחיות במחלקת יילודים, במידה ותרצו להיות נוכחים בזמן הבדיקות שנערכות לתינוקכם